Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/b/4/4/arnexcanada.dk/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/b/4/4/arnexcanada.dk/httpd.www/wp-includes/load.php on line 649 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/b/4/4/arnexcanada.dk/httpd.www/wp-includes/pomo/translations.php on line 208 Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/b/4/4/arnexcanada.dk/httpd.www/wp-includes/theme.php on line 2241 Er der skotter i Ny Skotland - Canada - arneXcanada Er der skotter i Ny Skotland - Canada Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/b/4/4/arnexcanada.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4365 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/b/4/4/arnexcanada.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4365 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/b/4/4/arnexcanada.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4365

Er der skotter i Ny Skotland

Først til Canada kom First Nations og Inuit-folket, franskmændene fulgte og derefter englænderne, men det var skotterne der opfandt Canada. Det er i hvert fald hvad nogle forfattere mener og de er gerne af skotsk oprindelse. Der har gennem tiderne været en stor udvandring fra Skotland til Canada, og skotterne har sat deres præg på Canada. Det kan der ikke herske tvivl om. I 1700-tallets Montreal, der var hjertet af alt pelshandel i Canada, var det en stærk alliance mellem de oprindelige folk, franskmændene og skotterne, der skabte Canadas første økonomiske boom – handel med pelse. Skotterne var en vigtig af denne handel.

Canadas første premierminister John A. Macdonald var skotte. Nellie McClung, der kæmpede utrætteligt for kvinders ligestilling af valgret var af skotsk afstamning. Premierminister Pierre Elliott Trudeau (den nuværende premierminister Justin Trudeaus far) havde skotsk blod i årene. Trudeau den ældre gjorde Canada to-sproget og gav Canadas deres forfatning, som anerkendte individets ret og Canada som et multikulturelt land. Over halvdelen af Canadas 23 premierministre (fra 1867 til 2017) har haft skotske aner, så der er et stort skotsk fingeraftryk på meget canadisk politik.

Skotternes kærlighed for Canada og deres overlevelsesevne og succesrate i Canada hænger måske sammen med lighederne mellem Skotland og Canada. Mange skotter kom fra de barske landskaber i Skotland til de barske vilkår og landskaber i Canada. De store handelskompagnier i 1700-og 1800-tallet foretrak pelsjægere fra Skotland og specielt fra de vindomssuste øer omkring Skotland. Kan du klare dig på Orkney-øerne så er du støbt af noget specielt og kan klare dig i Ruperts Land, hvilket var den største del af Canada, vest for de store ferskvandssøer. Kort efter Hudson Bay Company var skabt i 1670 begyndte de at ansætte unge mænd fra Orkney-øerne til at rejse tværs over Atlanten og arbejde indenfor pelshandel. Skotterne blev anset for at være mere ædruelig end irer og villige til at arbejde hårdere og for en lavere løn end englænderne. 80 procent af de ansatte hos Hudson Bay Company var i 1799 fra Orkney-øerne.

Siden de første skotter fandt vej over Atlanten er bølgerne af immigranter blevet større og større. Og nu ikke kun skotter fra de barske landområde, men både Highlanders og Lowlanders. I de sidste 30 år af 1800-tallet kommer 80.000 skotter til Canada og i de første 30 år af 1900-tallert var dette tal steget til enorme 400.000. Selvom Canada har taget imod mange immigranter fra Skotland, så har canadiere med skotske rødder aldrig udgjort mere end 16% af Canadas befolkning. Dette tal har været næsten konstant siden de første folketællinger i 1871. I 2006 ud af en befolkning på 32 mio. hævdede 15% (4,7 mio.) at have skotske aner i deres blod.

Imponerende at skotterne har sat så stort et præg på Canada, men aldrig været en dominerende befolkningsgruppe.  Nogle skotske bedrifter der har sat sit præg på Canada tæller udover premierminister bl.a. den første europæer til at rejse over land fra kyst til kyst, Alexander Mackenzie. Simon Fraser fandt en god handelsrute til Vestkysten og sikrer det vestlige Canada blev canadisk og ikke amerikansk.

De første skotske nybyggere kom til det østlige Canada i 1622. King James den 1. af Skotland (og England) omdøbte området fra Acadia til Nova Scotia (Ny Skotland på latin).  Både dette og et par forsøg mere på kolonisering blev ikke nogen succes. Efter en stormfuld færd i 1773 smed skibet Hector anker udfor Pictou mellem fastlandet og Prince Edward Island.  Turen over Atlanten havde været en stor prøvelse. Kampen mod naturens kræfter, dårlig mad, dårligt drikkevand, dysenteri, kopper. Turen havde taget livet af 18 børn. Succesen med koloniseringen lod vente på sig. Det var en hård kamp mod naturen og hungersnød prægede hverdagen.

I 1885, efter briternes tab i den amerikanske uafhængighedskrig, rejse tæt ved 50.000 kongetro royalister mod nord. 30.000 valgte det maritime område som deres nye hjem og 19.000 bosatte sig i det nuværende Nova Scotia. I dag udgør skotterne en tredjedel af indbyggere Nova Scotia. Kun en provins overstiger dette tal. Prince Edward Island har 41% skotske rødder.